Všeobecné obchodní podmínky
Článek 1 – Termíny/definice
In deze voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd:
1) Bedenktijd: De termijn waarbinnen de consument zijn herroepingsrecht kan uitoefenen.
2) Consument: Een natuurlijke persoon die geen handelaar of ondernemer is en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer.
3) Dag: Een kalenderdag.
4) Duurtransactie: Een overeenkomst op afstand met betrekking tot een reeks van producten en/of diensten, waarvan de verplichtingen in de tijd zijn gespreid.
5) Duurzame gegevensdrager: Elk middel waarmee de consument of ondernemer persoonlijke informatie kan opslaan op een manier die toekomstige raadpleging en ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
6) Herroepingsrecht: De mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand.
7) Modelformulier: Het door de ondernemer verstrekte formulier voor herroeping dat de consument kan invullen om zijn herroepingsrecht uit te oefenen.
8) Ondernemer: De natuurlijke persoon of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aanbiedt aan consumenten.
9) Overeenkomst op afstand: Een overeenkomst waarbij het sluiten van de overeenkomst uitsluitend plaatsvindt via technieken voor communicatie op afstand.
10) Techniek voor communicatie op afstand: Een middel waarmee een overeenkomst kan worden gesloten zonder dat consument en ondernemer fysiek aanwezig zijn.
11) Algemene Voorwaarden: Deze Algemene Voorwaarden van de ondernemer.
Artikel 2 – Identiteit van de ondernemer
Název: Libra Fashion
Adres: Dirk Duivelsweg 4, 1811NP Alkmaar
E-mailadres: info@librafashion.nl
Číslo Hospodářské komory: 87631571
Artikel 3 – Toepasselijkheid
1) Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod in de webshop van de ondernemer en op elke overeenkomst op afstand tussen de ondernemer en de consument.
2) Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden deze algemene voorwaarden aan de consument ter beschikking gesteld.
3) Als de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument elektronisch worden verstrekt, zodat deze eenvoudig kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager.
4) Platí-li vedle těchto všeobecných obchodních podmínek konkrétní produktové nebo servisní podmínky, může se spotřebitel v případě rozporu podmínek vždy spolehnout na nejvýhodnější ustanovení.
Artikel 4 – Het aanbod
1) Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit duidelijk vermeld in het aanbod.
2) Het aanbod omvat een gedetailleerde beschrijving van de aangeboden producten en/of diensten, zodat de consument het aanbod goed kan beoordelen. Als er afbeeldingen worden gebruikt, zijn deze een nauwkeurige weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Kennelijke vergissingen of fouten in het aanbod verplichten de ondernemer niet.
3) Elk aanbod bevat voldoende informatie om de rechten en verplichtingen die verbonden zijn aan de aanvaarding van het aanbod duidelijk te maken. Dit omvat met name:
- De prijs inclusief belastingen en eventuele leveringskosten.
- De procedure voor het sluiten van de overeenkomst en de benodigde stappen.
- De voorwaarden met betrekking tot het herroepingsrecht (voor uitverkoopartikelen geldt mogelijk geen retourrecht, zoals vermeld bij het product).
- De betalingswijze, levering of uitvoering van de overeenkomst.
- De termijn voor aanvaarding van het aanbod en de geldigheid van de prijs.
- Hoe de consument de verstrekte gegevens kan controleren en corrigeren voordat de overeenkomst wordt gesloten.
- Eventuele andere talen waarin de overeenkomst kan worden gesloten, naast het Nederlands.
- Gedragscodes waaraan de ondernemer is gebonden en hoe de consument deze codes elektronisch kan raadplegen.
- De minimale duur van de overeenkomst op afstand bij een duurtransactie.
Artikel 5 – De overeenkomst
1) Smlouva je uzavřena okamžikem, kdy spotřebitel přijme nabídku a splní stanovené podmínky, není-li v odst. 4 uvedeno jinak.
2) Als de consument het aanbod elektronisch aanvaardt, bevestigt de ondernemer onmiddellijk de ontvangst van de aanvaarding per elektronische middelen. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet is bevestigd door de ondernemer, heeft de consument het recht om de overeenkomst te ontbinden.
3) Bij elektronische overeenkomsten neemt de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen om de elektronische gegevensoverdracht te beveiligen en zorgt voor een veilige online omgeving. Als de consument elektronisch betaalt, worden geschikte veiligheidsmaatregelen genomen.
4) Binnen de wettelijke kaders kan de ondernemer onderzoeken of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en andere relevante feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoorde overeenkomst op afstand. Als de ondernemer gegronde redenen heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, kan hij een bestelling of aanvraag weigeren of bijzondere voorwaarden stellen.
5) Podnikatel poskytne spotřebiteli u produktu nebo služby tyto informace, a to písemně nebo způsobem, který si spotřebitel může uložit přístupným způsobem na trvalém nosiči:
a. Het bezoekadres waar de consument met klachten terecht kan.
b. Voorwaarden voor het uitoefenen van het herroepingsrecht of een duidelijke verklaring over het uitsluiten van het herroepingsrecht.
C. Informace o zárukách a stávajícím poprodejním servisu.
d. Gegevens zoals vermeld in artikel 4, lid 3, tenzij deze al aan de consument zijn verstrekt vóór de uitvoering van de overeenkomst.
e. Vereisten voor opzegging van de overeenkomst bij een duur van meer dan één jaar of een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
6) Bij een duurtransactie is de bepaling in het vorige lid alleen van toepassing op de eerste levering.
7) Elke overeenkomst wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat de producten voldoende beschikbaar zijn.
Artikel 6 – Herroepingsrecht
Bij de levering van producten:
1) De consument heeft het recht om de overeenkomst zonder opgave van redenen binnen 14 dagen te ontbinden, te rekenen vanaf de dag na ontvangst van het product door de consument of een door de consument aangewezen vertegenwoordiger, die aan de ondernemer is meegedeeld.
2) Tijdens deze bedenktermijn moet de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij mag het product alleen in die mate uitpakken of gebruiken dat nodig is om te beoordelen of hij het product wil behouden. Als de consument gebruikmaakt van zijn herroepingsrecht, moet hij het product met alle bijgeleverde accessoires en, indien redelijkerwijs mogelijk, in de originele staat en verpakking retourneren, volgens de redelijke en duidelijke instructies van de ondernemer.
3) Als de consument zijn herroepingsrecht wil uitoefenen, moet hij dit binnen 14 dagen na ontvangst van het product aan de ondernemer laten weten. De consument kan dit doen door middel van het modelformulier of een ander communicatiemiddel zoals e-mail. Na deze kennisgeving moet de consument het product binnen 14 dagen retourneren. De consument moet kunnen aantonen dat de geleverde goederen tijdig zijn teruggestuurd, bijvoorbeeld met een verzendbewijs.
4) Als de consument na afloop van de termijnen in lid 2 en 3 geen gebruik heeft gemaakt van zijn herroepingsrecht of het product niet heeft teruggestuurd naar de ondernemer, wordt de koopovereenkomst als definitief beschouwd.
Bij de levering van diensten:
5) Bij de levering van diensten heeft de consument het recht om de overeenkomst zonder opgave van redenen binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst te ontbinden.
6) Om zijn herroepingsrecht uit te oefenen, moet de consument de bij het aanbod en/of bij de ontvangst meegedeelde redelijke en duidelijke instructies van de ondernemer volgen.
Artikel 7 – Kosten in geval herroeping
1) Als de consument gebruikmaakt van zijn herroepingsrecht, zijn de kosten van de retourzending voor zijn rekening.
2) Als de consument een bedrag heeft betaald, zal de ondernemer dit bedrag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst van de herroepingsmededeling, terugbetalen. De ondernemer mag wachten met terugbetalen totdat hij de goederen heeft ontvangen of totdat de consument heeft aangetoond dat hij de goederen heeft teruggestuurd, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet.
3) Podnikatel používá stejný způsob platby, který spotřebitel použil pro vrácení peněz, pokud spotřebitel nedohodne na jiném způsobu. Vrácení peněz je pro spotřebitele bezplatné.
Artikel 8 – Uitsluiting herroepingsrecht
De ondernemer behoudt zich het recht voor om het herroepingsrecht van de consument uit te sluiten voor de volgende producten, mits deze uitsluiting duidelijk wordt vermeld in het aanbod of tijdig voor het sluiten van de overeenkomst:
Het herroepingsrecht is niet van toepassing op de volgende categorieën producten:
a. Producten die op maat zijn gemaakt volgens de specificaties van de consument.
b. Producten die van persoonlijke aard zijn en niet geschikt zijn voor retourzending.
c. Producten die om redenen van hygiëne of gezondheid niet kunnen worden teruggestuurd.
d. Producten die snel kunnen bederven of verouderen.
e. Producten waarvan de prijs afhankelijk is van schommelingen op de financiële markt waar de ondernemer geen controle over heeft.
f. Losse kranten en tijdschriften.
g. Audio- en video-opnamen en computersoftware waarvan de verzegeling door de consument is verbroken.
h. Hygiënische producten waarvan de verzegeling door de consument is verbroken.
Het herroepingsrecht is niet van toepassing op de volgende categorieën diensten:
a. Diensten met betrekking tot logies, vervoer, restaurantdiensten of vrijetijdsbesteding die op een specifieke datum of tijdens een bepaalde periode moeten worden geleverd.
b. Diensten waarvan de uitvoering is begonnen met uitdrukkelijke instemming van de consument voordat de bedenktijd is verstreken.
c. Diensten met betrekking tot weddenschappen en loterijen.
Artikel 9 – Prijs
1) Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behalve als gevolg van veranderingen in de btw-tarieven.
2) In afwijking van het vorige lid kan de ondernemer producten of diensten waarvan de prijzen gebonden zijn aan schommelingen op de financiële markt en waar de ondernemer geen invloed op heeft, met variabele prijzen aanbieden. Deze gebondenheid aan schommelingen en het feit dat eventueel vermelde prijzen richtprijzen zijn, worden bij het aanbod vermeld.
3) Prijsverhogingen binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst zijn alleen toegestaan als ze het gevolg zijn van wettelijke voorschriften of bepalingen.
4) Prijsverhogingen vanaf 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst zijn alleen toegestaan als de ondernemer dit heeft bedongen en:
a. Deze het gevolg zijn van wettelijke voorschriften of bepalingen; of
b. De consument de bevoegdheid heeft de overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.
5) De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn inclusief btw.
Artikel 10 – Conformiteit en Garantie
1) De ondernemer garandeert dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, aan de specificaties vermeld in het aanbod, aan de redelijke normen van deugdelijkheid en bruikbaarheid, en aan de geldende wettelijke voorschriften en overheidsvoorschriften op de datum van het sluiten van de overeenkomst. Als dit is overeengekomen, staat de ondernemer er tevens voor in dat het product geschikt is voor gebruik dat verder gaat dan de normale toepassing.
2) Jakákoli záruka poskytovaná podnikatelem, výrobcem nebo dovozcem nemá vliv na zákonná práva a nároky spotřebitele vyplývající ze smlouvy.
3) Eventuele gebreken of verkeerd geleverde producten dienen binnen 2 maanden na de levering schriftelijk aan de ondernemer te worden gemeld. Het retourneren van de producten moet plaatsvinden in de originele verpakking en in nieuwe staat.
4) Záruční doba podnikatele odpovídá záruční době výrobce. Podnikatel však nikdy nezodpovídá za konečnou vhodnost výrobků pro jednotlivé aplikace spotřebitelem, ani za jakékoli rady ohledně použití či aplikace výrobků.
5) De garantie is niet van toepassing in de volgende gevallen:
- Als de consument de geleverde producten zelf heeft gerepareerd en/of gewijzigd of door derden heeft laten repareren en/of wijzigen.
- Als de geleverde producten zijn blootgesteld aan abnormale omstandigheden of op andere wijze onzorgvuldig zijn behandeld, of in strijd zijn met de instructies van de ondernemer en/of de instructies op de verpakking.
- Als de tekortkoming geheel of gedeeltelijk het gevolg is van voorschriften die door de overheid zijn gesteld of zullen worden gesteld met betrekking tot de aard of kwaliteit van de gebruikte materialen.
Artikel 11 – Levering en uitvoering
1) De ondernemer zal uiterst zorgvuldig te werk gaan bij het ontvangen van bestellingen voor producten en bij het beoordelen van aanvragen voor dienstverlening.
2) Het adres dat door de consument aan de ondernemer is meegedeeld, wordt beschouwd als de leveringslocatie.
3) Onder voorbehoud van het in lid 4 van dit artikel vermelde, zal de ondernemer geaccepteerde bestellingen zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 30 dagen uitvoeren, tenzij de consument heeft ingestemd met een langere leveringstermijn. Als de levering vertraging oploopt of als een bestelling niet volledig kan worden uitgevoerd, wordt de consument hierover uiterlijk 30 dagen na het plaatsen van de bestelling geïnformeerd. In dat geval heeft de consument het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden. De consument heeft geen recht op schadevergoeding.
4) Všechny dodací lhůty jsou orientační. Z uvedených podmínek nelze odvodit žádná práva. Překročení lhůty nezakládá nárok spotřebitele na náhradu škody.
5) In geval van ontbinding volgens lid 3 van dit artikel zal de ondernemer het door de consument betaalde bedrag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 14 dagen na de ontbinding, terugbetalen.
6) Als de levering van een besteld product onmogelijk blijkt te zijn, zal de ondernemer zich inspannen om een alternatief product beschikbaar te stellen. Voorafgaand aan de levering zal duidelijk en begrijpelijk worden vermeld dat een vervangend product wordt geleverd. In het geval van vervangende producten kan het herroepingsrecht niet worden uitgesloten. De kosten van eventuele retourzending zijn voor rekening van de ondernemer.
7) Het risico van schade en/of verlies van producten ligt bij de ondernemer tot het moment van aflevering aan de consument of een door de consument aangewezen vertegenwoordiger die vooraf aan de ondernemer bekend is gemaakt, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
Článek 12 – Trvání transakcí: trvání, zrušení a prodloužení
Opzegging:
1) De consument kan een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan en die betrekking heeft op de regelmatige levering van producten (inclusief elektriciteit) of diensten te allen tijde opzeggen, met inachtneming van de overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van maximaal één maand.
2) De consument kan een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en die betrekking heeft op de regelmatige levering van producten (inclusief elektriciteit) of diensten, te allen tijde opzeggen aan het einde van de overeengekomen termijn, met inachtneming van de overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van maximaal één maand.
3) De consument kan de in de voorgaande leden genoemde overeenkomsten op elk moment opzeggen en is niet beperkt tot opzegging op een specifiek moment of binnen een bepaalde periode. De consument kan de overeenkomst beëindigen op dezelfde manier als de overeenkomst is aangegaan en met dezelfde opzegtermijn als de ondernemer voor zichzelf heeft bedongen.
Verlenging:
4) Een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en betrekking heeft op de regelmatige levering van producten (inclusief elektriciteit) of diensten mag niet stilzwijgend worden verlengd of vernieuwd voor een bepaalde duur.
5) Niettegenstaande het voorgaande mag een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en betrekking heeft op de regelmatige levering van dagelijkse nieuws- en weekbladen en tijdschriften stilzwijgend worden verlengd voor een maximale duur van drie maanden, als de consument deze
verlengde overeenkomst kan beëindigen aan het einde van de verlengingstermijn, met een opzegtermijn van maximaal één maand.
6) Een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en betrekking heeft op de regelmatige levering van producten of diensten mag alleen stilzwijgend voor onbepaalde tijd worden verlengd als de consument te allen tijde kan opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal één maand en een opzegtermijn van maximaal drie maanden als de overeenkomst betrekking heeft op de regelmatige levering, maar minder dan eens per maand, van dagelijkse nieuws- en weekbladen en tijdschriften.
7) Smlouva s omezenou dobou pravidelného doručování denních zpráv a týdeníků a časopisů (zkušební nebo úvodní předplatné) se automaticky neprodlužuje a končí automaticky po zkušebním nebo zaváděcím období.
Duur
8) Als een overeenkomst een looptijd van meer dan een jaar heeft, kan de consument de overeenkomst op elk moment na één jaar opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal één maand, tenzij de redelijkheid en billijkheid zich verzetten tegen opzegging vóór het einde van de overeengekomen termijn.
Artikel 13 – Betaling
1) Tenzij anders is overeengekomen, moeten de door de consument verschuldigde bedragen worden betaald binnen 7 werkdagen na het verstrijken van de bedenktijd zoals vermeld in artikel 6, lid 1. In het geval van een overeenkomst voor het verlenen van een dienst, begint deze termijn nadat de consument de bevestiging van de overeenkomst heeft ontvangen.
2) De consument is verplicht om eventuele onjuistheden in de verstrekte of vermelde betalingsgegevens onmiddellijk aan de ondernemer te melden.
3) V případě nezaplacení ze strany spotřebitele má podnikatel právo, s výhradou zákonných omezení, účtovat přiměřené náklady, jak bylo spotřebiteli předem oznámeno.
Artikel 14 – Klachtenregeling
1) De ondernemer heeft een goed bekendgemaakte klachtenprocedure en zal klachten volgens deze procedure afhandelen.
2) Klachten over de uitvoering van de overeenkomst dienen binnen 2 maanden na ontdekking van de gebreken volledig en duidelijk omschreven te worden ingediend bij de ondernemer.
3) Klachten die bij de ondernemer worden ingediend, worden binnen 14 dagen na ontvangst beantwoord. Als een klacht naar verwachting meer tijd vergt voor afhandeling, zal de ondernemer binnen de termijn van 14 dagen reageren met een ontvangstbevestiging en een schatting van wanneer de consument een meer uitgebreid antwoord kan verwachten.
4) Als een klacht niet in onderling overleg kan worden opgelost, ontstaat er een geschil dat vatbaar is voor geschillenbeslechting.
5) De consument dient in eerste instantie contact op te nemen met de ondernemer om klachten te bespreken. Het is ook mogelijk om klachten te melden via het Europees ODR-platform (http://ec.europa.eu/odr).
6) Een klacht schort de verplichtingen van de ondernemer niet op, tenzij de ondernemer schriftelijk anders aangeeft.
7) Als een klacht gegrond wordt bevonden door de ondernemer, zal de ondernemer naar eigen keuze de geleverde producten kosteloos vervangen of repareren.
Artikel 15 – Geschillen
1) Op overeenkomsten tussen de ondernemer en de consument waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing, zelfs als de consument in het buitenland woont.
2) Het Weens Koopverdrag is niet van toepassing.
Artikel 16 – Aanvullende of afwijkende bepalingen
Aanvullende of afwijkende bepalingen mogen niet in het nadeel van de consument zijn en moeten schriftelijk worden vastgelegd of op een toegankelijke manier worden opgeslagen op een duurzaam